slidebg1

Ros i Marbà, Antoni

L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), 2 abril 1937


Apunts biogràfics

Director d'orquestra amb una brillant carrera que l’ha portat a actuacions arreu del món, entre elles la Xina i el Japó. Estudià al Conservatori Superior de Música de Barcelona estudiant piano amb el mestre Joan Dotras, música de cambra amb Joan Massià i composició amb Joaquim Zamacois. Es formà com a director d’orquestra amb Eduard Toldrà, Sergiu Celibidache a l'Acadèmia Chigiana de Siena i Jean Martinon. Va començar les seves primeres actuacions amb l’Esbart Verdaguer, a les Joventuts Musicals de Barcelona i amb l’Orquestra de Cambra de Vic.


Del 1967 al 1978 i entre els anys 1981 i 1986 va ser director de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, en què dirigí artistes com Alícia de Larrocha, Victòria dels Àngels i Alexis Weisenberg. Al llarg de la seva vida professional ha assumit la direcció titular de diverses orquestres, entre les quals l’Orchestre Mondial de Jeneusses Musicales, Netherlands Chamber Orchestra, Orquesta Sinfónica de Radiotelevisión Española o Real Filharmonía de Galícia. Tot i la seva projecció internacional també ha conreat la direcció de la música per a cobla.


Ha participat en festivals importants, entre els quals el 45è Festival de Músiques d’Estrasburg, Festival de Valònia, Music Festival de Finlàndia i Osaka International, en què dirigí l’Osaka Philharmonic Orchestra.


El seu repertori comprèn des de música simfònica, de cambra, òpera i també música per a cobla, i destaquen entre les seves preferències les composicions d’autors catalans, especialment Eduard Toldrà amb El giravolt de maig; també ha dirigit l’estrena de l’òpera Divinas palabras d’Antón García Abril i l’estrena de The duenna de Robert Gerhard.


Com a docent ha impartit cursos de direcció d’orquestra i ha estat jurat de diversos concursos. En aquest camp l'anotem com a autor de la música de l'obra didàctica sobre la sardana i els seus instruments La rondalla de la cobla (amb text de Jaume Picas).


La seva obra compositiva és molt diversa, amb títols com Tirant lo Blanch, El concert desconcertant, Himne del Centenari del FC Barcelona, una nova versió d’Els Segadors, la Història de Catalunya amb cançons, Tres homenatges (per a orquestra), obra dedicada a Toldrà, Mompou i Montsalvatge; i música per a cobla, amb els títols Alimara, De Calonge a Palamós pel camí vell, Porta Ferrada i Quatre vegades vint; i fins i tot l’òpera Walter Benjamin. Destaquem que a instàncies de la Fundació Universal de la Sardana va compondre la sardana Homenatge Olímpic (1992) dedicada al Comité Olímpic Internacional en agraïment per haver escollit Barcelona com a seu dels jocs de la XXV Olimpíada.


Al llarg de la seva carrera ha rebut premis i homenatges: Premi Ondas de Música 1992, categoria de millor director espanyol, Premi Relacions Públiques Catalunya 1998, La Llave de Barcelona, Batuta d'Honor de Joventuts Musicals de Sabadell, medalla al Mèrit Musical (Premis del Dia de la Sardana de la Federació Sardanista de Catalunya) (2008) i diploma de pertinença a la família de l'Orfeó Català, amb motiu del Centenari del Palau de la Música (2008). El 1988 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i el 1999 va ser elegit president de la Fundació Universal de la Sardana.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Arranjador Tipus Any
Alimara Sardana per a cobla 1964
Barcelona 1957 Sardana per a cobla 1957
Calonge, cinquanta anys Sardana per a cobla 2017
Calonge, l\'èpica del castell Sardana per a cobla 2021
Calonge, l\'èpica del castell Serracant i Clermont, Josep Maria Sardana per a dues cobles 2022
De Calonge a Palamós, pel camí vell Sardana per a dues cobles 2009
De Figueres a Port-lligat Sardana per a cobla 2016
festa de Sant Isidre, La Sardana per a cobla 1958e
Homenatge olímpic Sardana per a cobla 1992
Intimitat Sardana per a cobla 1957
Isidrenca Sardana per a cobla 1952
Millors sospirs Sardana per a cobla
Ofrena d\'aniversari Sardana per a cobla 2004
Porta Ferrada Sardana per a cobla 1973
Porta Ferrada Beumala i Sampons, Joan Jordi Sardana per a altres formacions 2000
Quatre vegades vint Sardana per a cobla 2018

 

Obres

Títol Arranjador Tipus Any
Cant d'amor Obra per a una cobla
Cant d'amor Obra per a dues cobles
cant dels ocells, El Obra per a una cobla 1955
Festa a ciutat Obra per a una cobla 1957
Impressions de la Cerdanya Serracant i Clermont, Josep Maria Obra per a dues cobles 2022
Impressions de la Cerdanya Obra per a més de dues cobles 1956
Petita suite lúdica Obra per a una cobla 2022

 

Música per a la dansa

Títol Tipus Any
Rambla, La Dansa de creació, suite i recull per a cobla 1963?
Rambla, La Dansa de creació, suite i recull per a cobla 1964

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
paloma, La (havanera) Yradier, Sebastián Obra transcrita per a cobla
Santa nit Gruber, Franz Xaver Cançó per a cor i cobla

 

Altres títols

Sardanes

Capellades en festa major - Homenatge als clàssics (2011)


Altres

La rondalla de la cobla (conte, amb textos de Jaume Picas)