slidebg1

Beca Josep M. Bernat

Josep Maria Bernat i Colomina

La Beca per a joves instrumentistes de cobla Josep M. Bernat i Colomina es convocà per primera vegada l’any 1994 per iniciativa de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Bellpuig i de l’entitat Amics de Josep M. Bernat, per tal d’honorar la memòria d’aquest compositor nascut a Barcelona l’any 1925 i mort a la mateixa ciutat el 1992.

Josep M. Bernat, va ser un dels compositors més importants de música per a cobla de la segona part del segle XX. A les seves més de trenta sardanes, cal afegir-hi la producció per a dues cobles: la “Suite nº 1”, el poema simfònic “Un dia a la Noguera” i els “Quatre moviments en forma de simfonia”, una ambiciosa composició d’uns 45 minuts de durada que, reunint absolutament les característiques de forma i qualitat exigides a aquest tipus de composicions, només la modestia de l’autor va impedir titular-la com a “Simfonia”.

Josep M. Bernat fou també director de diferents formacions coblístiques: la Mediterrània, la Juvenil de Bellpuig i la Tres Turons (també de Bellpuig), totes tres des de la seva fundació fins a la sobtada mort del mestre, així com d’altres com la Sabadell.

Però la seva relació amb Bellpuig i amb els joves instrumentistes de les cobles locals va anar molt més enllà d’una simple relació musical entre director i deixebles. En Josep Maria es convertí en un vilatà més, en una persona perfectament integrada a la vida local. D’aquí la iniciativa de donar el nom de Josep M. Bernat a aquesta beca.

Des de l’any 2005, una vegada dissolta l’Associació Amics de Josep M. Bernat en favor de MÚSICS PER LA COBLA, és la nostra entitat i l’Ajuntament de Bellpuig qui convoca la beca que compta amb la col·laboracó de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

En planes adjuntes hi trobareu les bases de l’edició d’enguany així com la llista dels guanyadors de totes les edicions realitzades fins el dia d’avui.

Rollup promocional de la beca