slidebg1

Premi SGAE de sardanes

La Societat General d’Autors i Editors i la Fundació Autor convoquen anualment el Premi SGAE de Sardanes amb l’objectiu d’impulsar la creació de noves composicions de sardanes i difondre la tasca creativa dels autors que expressen la seva creativitat en aquest gènere musical. Gràcies a les diverses edicions d’aquesta convocatòria, el panorama musical del nostre país s’ha vist notablement enriquit amb obres d'autors com ara Joan Alfonso i Orfila, Rafael Blanch i Via, Joan-Josep Blay i Màñez, Xavier Boliart i Ponsa, Josep Bou i Coll, Salvador Brotons i Soler, Albert Carbonell i Saurí, Francesc Cassú i Jordi, Salvador Coll i Bonancia, Víctor Manuel Cordero i Charles, Jaume Cristau i Brunet, Tomàs Gil i Membrado, Ultano Gómez i Ponsatí, Joan-Josep Gutiérrez, Josep Marimón i Figueras, Joan-Lluís Moraleda i Perxachs, Josep Prenafeta i Gavaldà, Antoni Serra i Oribe, Francesc Teixidó i Ponce, Marc Timón i Barceló, Josep Vicens i Busquets i Ricard Viladesau i Caner. Tots ells han sigut mereixedors dels premis i dels accèssits de totes les convocatòries celebrades.

Aquest premi, que compta ja amb una llarga tradició (1984), està dotat amb 3.000 euros i no pot ser declarat desert pel jurat, el qual té també la facultat d’atorgar accèssits, de 900 euros cada un, a altres composicions. (Es poden adjuntar les bases).

Les composicions guardonades amb aquest premi es donen a conèixer en un concert de lliurament que té lloc, de manera itinerant, en diferents indrets del nostre país. Barcelona, Sabadell, Lleida, Girona, Terrassa, Reus, Manlleu, Figueres, Manresa, Vic, Granollers, Palamós, Mataró, Tarragona i Igualada han sigut fins ara les ciutats que l’han acollit i han ajudat a organitzar-lo. La Societat General d’Autors i Editors i la Fundació Autor comparteixen l’organització d’aquest acte amb l’Ajuntament i les entitats relacionades amb la cultura tradicional i popular de cadascuna de les ciutats.

A la primera part del concert s’interpreten les tres obres finalistes, escollides prèviament per un jurat format per compositors i gent molt significada en l’àmbit sardanístic. A la segona part s’interpreta repertori de l’autor o autors homenatjats, relacionats amb la ciutat i/o comarca que acull el concert. Cada any les composicions finalistes del Premi sonen de bracet de les músiques que han creat els compositors locals.

Ramon Muntaner
Director de la SGAE a la Zona Mediterrània