slidebg1

Sanahuja i Capella, Daniel

Sabadell (Vallès Occidental), 25 desembre 1902 - 20 febrer 2004

Apunts biogràfics
Músic, compositor, musicòleg, director d'orquestra, professor de música i de cant. Va iniciar els estudis de solfeig i piano amb Mn.Àngel Rodamilans a l'Escolania parroquial de la Puríssima Concepció, i després els continuà a l'Escola Municipal de Música on seguí els estudis de piano, harmonia, instrumentació i composició amb Mn. Ramir Oliver i Josep Masllovet. Posteriorment els va completar en harmonia i composició amb Joan Lamote de Grignon, i aprengué a tocar el saxo i l'oboè amb els que formà part de la Banda Municipal.

Durant els anys vint va fundar l'Orquestra Sanahuja, que amenitzava sessions de cinema mut i balls de societats i pobles a Catalunya. També va dirigir diverses corals com La Nova Estrella, La Industrial, la de la Societat Coral Colon, la de la Societat El Ciervo o la de l'Agrupació Coral Les Delícies; a més de les companyies de sarsuela Amics de l'Art, García-Sanahuja i la del Círcol Republicà Federal. En quant a la seva faceta com a intèrpret, fou el pianista del Cinema Cervantes, l'Orquestra Terpsicore, l'orquestra de jazz Pepper's Jazz Orchestra i l'Orquestra Eureka. Per la part docent va ser professor de l'Escola Municipal de Música, professor de saxofon de la Banda Municipal i professor d'oboè de la Banda de Música de l'11a Divisió.

Com a compositor va conrear diferents gèneres, entre els quals les obres teatrals, les religioses, els ballets i les sardanes. Va col·laborar amb folkloristes com Joan Rigall, Joan Amades, Aureli Capmany i Joan Comas Vicens, a més d'una llarga llista de compositors. També fundà i dirigí les Edicions Musicals Arraona, des d'on va publicar uns dos-cents ballets arranjats per a cobla amb reducció per a piano. Al final de la guerra va ser empresonat un temps per haver compost l'Himne antifeixista, dedicat als milicians del front d'Aragó, i durant la postguerra va ser professor de música del col·legi del Cor de Maria, el col·legi dels Escolapis i l'Escola Municipal de Música.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Maria de les Neus Sardana per a cobla 1948
Miquela Sardana per a cobla 1947

 

Arranjaments de danses

Títol Autor Tipus Any
Ball de cintes (Les Preses) Tradicional, popular, etc. Dansa tradicional per a cobla
Morisca, La (Gerri de la Sal) Tradicional, popular, etc. Dansa tradicional per a cobla
quadrilla, La (Granollers) Tradicional, popular, etc. Dansa tradicional per a cobla

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
Arenes del Vallès, Les Borgunyó i Garriga, Agustí Sardana per a cor a cappella

 

Altres títols

Sardanes
Cors fidels - L'encís de Montserrat (1948) - Plorant i rient - Salou, platja d'amors

Altres
La desfilada (galop) - La ratolinesa (dansa)

Arranjaments
Ball de majorales d'Ulldemolins - Ball de panderos - Ballet de Solsona - Bolanguera d'Alinyà - Bolero de Bunyola - El rotlletó de Pallars - Espunyolet - Gitanes del Vallès - La bolanguera del Penedès - La Quadrilla de Granollers - L'hereu Riera de Pallars