Sanahuja i Capella, Daniel

Sabadell (Vallès Occidental), 25 desembre 1902 - 20 febrer 2004

Apunts biogràfics
Músic, compositor, musicòleg, director d'orquestra, professor de música i de cant. Va iniciar els estudis de solfeig i piano amb Mn.Àngel Rodamilans a l'Escolania parroquial de la Puríssima Concepció, i després els continuà a l'Escola Municipal de Música on seguí els estudis de piano, harmonia, instrumentació i composició amb Mn. Ramir Oliver i Josep Masllovet. Posteriorment els va completar en harmonia i composició amb Joan Lamote de Grignon, i aprengué a tocar el saxo i l'oboè amb els que formà part de la Banda Municipal.

Durant els anys vint va fundar l'Orquestra Sanahuja, que amenitzava sessions de cinema mut i balls de societats i pobles a Catalunya. També va dirigir diverses corals com La Nova Estrella, La Industrial, la de la Societat Coral Colon, la de la Societat El Ciervo o la de l'Agrupació Coral Les Delícies; a més de les companyies de sarsuela Amics de l'Art, García-Sanahuja i la del Círcol Republicà Federal. En quant a la seva faceta com a intèrpret, fou el pianista del Cinema Cervantes, l'Orquestra Terpsicore, l'orquestra de jazz Pepper's Jazz Orchestra i l'Orquestra Eureka. Per la part docent va ser professor de l'Escola Municipal de Música, professor de saxofon de la Banda Municipal i professor d'oboè de la Banda de Música de l'11a Divisió.

Com a compositor va conrear diferents gèneres, entre els quals les obres teatrals, les religioses, els ballets i les sardanes. Va col·laborar amb folkloristes com Joan Rigall, Joan Amades, Aureli Capmany i Joan Comas Vicens, a més d'una llarga llista de compositors. També fundà i dirigí les Edicions Musicals Arraona, des d'on va publicar uns dos-cents ballets arranjats per a cobla amb reducció per a piano. Al final de la guerra va ser empresonat un temps per haver compost l'Himne antifeixista, dedicat als milicians del front d'Aragó, i durant la postguerra va ser professor de música del col·legi del Cor de Maria, el col·legi dels Escolapis i l'Escola Municipal de Música.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Maria de les Neus Sardana per a cobla 1948
Miquela Sardana per a cobla 1947

 

Arranjaments de danses

Títol Autor Tipus Any
Ball de cintes (Les Preses) Tradicional, popular, etc. Danses tradicionals
Morisca, La (Gerri de la Sal) Tradicional, popular, etc. Danses tradicionals
quadrilla, La (Granollers) Tradicional, popular, etc. Danses tradicionals

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
Arenes del Vallès, Les Borgunyó i Garriga, Agustí Sardana per a cor a capella

 

Altres títols

Sardanes
Cors fidels - L'encís de Montserrat (1948) - Plorant i rient - Salou, platja d'amors

Altres
La desfilada (galop) - La ratolinesa (dansa)

Arranjaments
Ball de majorales d'Ulldemolins - Ball de panderos - Ballet de Solsona - Bolanguera d'Alinyà - Bolero de Bunyola - El rotlletó de Pallars - Espunyolet - Gitanes del Vallès - La bolanguera del Penedès - La Quadrilla de Granollers - L'hereu Riera de Pallars