slidebg1

Lamote de Grignon i Bocquet, Joan

Barcelona, 7 juliol 1872 - 11 març 1949

Apunts biogràfics
Fundador (1911) i director de l’Orquestra Simfònica de Barcelona. També dirigí la Banda Municipal a partir de 1915 i el Conservatori del Liceu a partir de 1917. És autor de nombrosa música simfònica, escènica i vocal, entre la que destaquen l’oratori La nit de Nadal, el drama líric Hespèria, una Simfonia en re menor, poemes simfònics com Matí de festa i El rapte de les sabines i el cicle de Cançons populars catalanes. Instrumentà per a banda obres de Beethoven i R. Strauss.

Després de la Guerra Civil (1939) fou desterrat a València per ordre governativa on, portat per la seva afició musical, fundà i dirigí l’Orquestra Municipal d’aquella ciutat (1943) ajudat pel seu fill. En una vinguda esporàdica a Barcelona, el 30 d'abril de 1946, l'Orfeó Català li va dedicar un concert íntim que hagué de celebrar se a porta tancada. Tornà finalment, malalt, el 1949 en què, pels impediments oficials, tampoc no pogué celebrar al Palau de la Música Catalana un concert projectat amb l’Orquestra simfònica i l’Orfeó Català. L'única solució que s’hi trobà fou la de celebrar-lo a Terrassa amb l'Orquestra Municipal de València i l’Orfeó de Terrassa d’Educación y Descanso. En la celebració del qual sofrí un esvaïment que superà providencialment. Morí poc després.

No hem d’oblidar que Joan Lamote de Grignon fou un admirador de les sonoritats dels nostres instruments autòctons que amb el  nom genèric de xeremies i en nombre de tres –un tible i dues tenores- inclogué de forma permanent en la plantilla de la Banda Municipal de Barcelona que dirigí gloriosament del 1915 al 1939. Àdhuc, fou un dels impulsors de la creació de la cobla Barcelona fundada el 1922. El seu Scherzo sobre un tema popular català escrit per a banda fou instrurnentat per a 3 cobles pel mestre Joan Pich i Santasusana.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Florida Sardana per a cor i cobla 1910
Rosa del Folló, La Sardana per a cobla 1908
solidaritat de (les) flors, (La) Sardana per a piano
Solidaritat de flors Sardana per a cobla 1907
testament de n\'Amèlia, El Sardana per a cobla 1907

 

Obres

Títol Arranjador Tipus Any
Cançó de Maria Sabaté i Reixach, Marcel Cançó per a veu solista i cobla
Endreça Sabaté i Reixach, Marcel Cançó per a veu solista i cobla
És juny Sabaté i Reixach, Marcel Cançó per a veu solista i cobla

 

Transcripcions per a cobla

Títol Arranjador Tipus Any
Scherzo (sobre un tema popular) Pich i Santasusana, Joan Obra transcrita per a cobla

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
processó de Sant bartomeu, La Català i Vidal, Antoni Sardana per a altres formacions 1919