Rouget de Lisle, Claude-Joseph

Lons-le-Saunier (França), 10 maig 1760 - Choisy-le-Roi (França), 26 juny 1836

Apunts biogràfics
Conegut popularment com a Rouget de Lisle va ser un militar i compositor francès, oficial del cos d'enginyers de l'exèrcit francès. Com a militar només va arribar a assolir la graduació de capità de l'exèrcit francès.

Llicenciat a l'Escola de Mézières, i destinat a Estrasburg, compon al saló de Philippe-Frédéric de Dietrich, alcalde de la ciutat le Chant de guerre pour l'armée du Rhin (Cant de Guerra per a l'Exèrcit del Rhin) el 25 d'abril de 1792. Aquest himne, cantat pel batalló dels marsellesos durant la seva marxa cap a París el juliol de 1792 és ràpidament rebatejat com La Marsellesa i el 14 de març de 1879 es convertirà en l'himne nacional francès. Empresonat durant el període de la Revolució Francesa conegut com El Règim del Terror i condemnat a mort, es diu que es va lliurar per ser l'autor d'aquest himne tan popular i patriòtic. Posteriorment va combatre a Vendée, va abandonar l'exèrcit el 1796 i va viure amb dificultat a Lons-le-Saunier. Lluís Felip I de França li havia concedit una petita pensió corresponent a la Legió d'Honor.

Les seves cendres van ser traslladades a l'Hôtel des Invalides el 1915. Tanmateix encara pot veure's la seva tomba al cementiri de Choisy-le-Roi, ciutat que li recorda amb una estàtua en el seu honor situada a la plaça que porta el seu nom.

En el núm. 24 actual de la rue du Commerce de Lons-le-Saunier va viure Rouget de Lisle. En aquesta ciutat hi ha un teatre que té un rellotge amb carilló que abans de donar les hores, toca la melodia de dos compassos de La Marsellesa.

(Text extret de Viquipèdia)

Transcripcions per a cobla

Títol Arranjador Tipus Any
Marseillaise, La (Himne Nacional de França) Desconeguts, anònims, etc. Altres músiques transcrites per a cobla 1792
Marseillaise, La (Himne Nacional de França) Havart i Macou, Max (Maxime) Altres músiques transcrites per a cobla 1792
Marseillaise, La (Himne Nacional de França) Desconeguts, anònims, etc. Altres músiques transcrites per a cobla
Marsellesa, La (Himne Nacional de França) Serra i Corominas, Joaquim Altres músiques transcrites per a cobla
Marsellesa, La (Himne Nacional de França) Ventura i Casas, Josep Maria (Pep) Altres músiques transcrites per a cobla
Marsellesa, La (Himne Nacional de França) Taxés i Mestres, Josep Altres músiques transcrites per a cobla