Reventós i Martí, Jaume

L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), 22 febrer 1923 - Castelldefels (Baix Llobregat), 17 gener 1993

Apunts biogràfics
Fou un destacat impulsor de la música a la seva ciutat natal. Montserrat Freixas i Matilde Parera foren les seves primeres mestres en el camp de la música. Amb l’ajuda de la segona va musicar el conte La princesa i el pastor de Josep M. Folch i Torres quan només tenia 17 anys. L’any 1941 va ingressar al Conservatori del Liceu, on, al curs 1949- 1950, va obtenir els títols de professor de música i piano. Va cursar els estudis de musicologia i història de la música amb Enric Roig, formes musicals i transport amb J. Busom i història amb Enric Bagué. Va poder ampliar coneixements d’harmonia i banda amb Julián Palanca durant el servei militar. Més tard va fer estudis sobre la sardana amb el mestre Agustí Cohí i Grau.

Autor de 65 sardanes, de diverses cançons i més tardanament d’una sèrie d’obres de piano més ambicioses i complexes com Preludi i tocata en Do s. menor en memòria de la concertista de piano Rosa Sabater amb qui l’uní una gran amistat, o Barcarola en Re menor i a Una noia morta – marxa fúnebre, estrenades, amb altres composicions, el 24 de novembre de 1991, a l’Auditori aleshores de la Fundació La Caixa.
El 1963 es va presentar al concurs de cançó catalana de la Selva del Camp, i guanyà el 3r premi amb la composició Inútilment, que interpretà Miquel Porter i Moix, un dels artífexs de la Nova Cançó, a la qual Jaume Reventós va contribuir activament amb diverses obres enregistrades (1967).

Responsable de la fundació, amb un grup d’amics, de l’Agrupació d’Amics de la Música el dissabte de Glòria de 1947. L’Agrupació anà creixent i augmentant les activitats culturals i musicals. D’altra banda, el 1962, amb la col·laboració de l’Ajuntament, va crear els Festivals de Primavera. Per primera vegada es va representar òpera a la seva ciutat natal. Des de fa disset anys, l’Ateneu li dedica una ballada de sardanes, El Memorial Jaume Reventós, per la Festa Major.
Va treballar en el negoci familiar d’impressió “Imprenta Reven” amb els seus germans.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
alzinar, L\' Sardana per a cobla
Amorós, amorós Sardana per a cobla
Bellvitgenca Sardana per a cobla 1990
Carrer Xipreret Sardana per a cobla
Castell de Cornellà Sardana per a cobla
Cinquantenari de l\'Ateneu Sardana per a cobla 1981
Conxa la pintora Sardana per a cobla
De lluny estant Sardana per a cobla
Elevació Sardana per a cobla
Elisa, Amàlia i Joana Sardana per a cobla 198?
Endavant L\'Hospitalet Sardana per a cobla
Estatut, L\' Sardana per a cobla 1982
Feixa llarga, La Sardana per a cobla
Gentils noies de Masquefa Sardana per a cobla 1988
Ilerda Pubilla Sardana per a cobla
Ja és primavera, Josefina Sardana per a cobla
Margarida Sardana per a cobla
Maria Eulàlia Sardana per a cobla
Maria, La Sardana per a cobla
meva àvia de Besalú, La Sardana per a cobla
Nit d\'estiu a L\'Hospitalet Sardana per a cobla
Per l\'Àngel Sardana per a cobla
Quimet xerraire, El Sardana per a cobla 1988?
Sitgetana, La Sardana per a cobla 1989
tot L\'Hospitalet, El Sardana per a cobla 1988
Volguda Agrupació Sardana per a cobla
Winky fidel Sardana per a cobla

 

Altres títols

Sardanes
A la Neus - A Matilde - Amics de Sitges - Balconada de Castelldefels (1994) - Catalunya 2000 - El tot Hospitalet (1992) - Els hospitalencs - Els Montgrins a Masquefa (1988) - Enyorança a Masquefa (1985) - L'antic estany - L'Aurora de l'Ateneu - L'Eco de Sitges (1988) - L'eterna joventut - L'estartit - L'independentista - L'única esperança - La Carmeta i les seves amigues - La mare (1983) - La marina hospitalenca - La Mediterrània - La nena de l’estació - La Núria d'Arbolí - Les boires de Montserrat - Maria Assumpta - Montserrat i Virginia - Plaça del Repartidor - Primavera a Sant Sadurní - Remembrances de l’avi - Solerjoveriana