slidebg1

Riera i Bolassell, Josep

Castelló d'Empúries (Alt Empordà), 20 d’abril 1877 - 22 agost 1962

Apunts biogràfics

Músic, compositor i luthier. Instrumentista de violí, clarinet i tenora, fill del també músic Francisco Riera Faus i germà d’Enric Riera Bolasell. La seva trajectòria musical va molt lligada al vincle que estableixen els dos germans, inseparables, que treballen de forma paral·lela.
Com que ambdós germans provenen de família de músics, estudien música des de ben petits. Encara no tenien els 10 anys i ja sabien tots dos solfeig i tocaven el violí i el clarinet. Aquests primers estudis els feren a l'Escola Municipal de Música, dirigida llavors pel mestre Antoni Agramunt. Als dotze i tretze anys varen aprendre instruments de cobla: en Josep va triar el tible, amb Bartomeu Callís com a professor. Abans dels 14 anys ja tocaven a la cobla La cadaquessenca (1894-95), els quals es van fer molt populars gràcies a les seves interpretacions, avançades per la seva edat. Al llarg de la seva trajectòria, també va formar part de les cobles d’Agramont (1899), la Principal de l’Escala i la Rossinyol (1905). Cal a dir que l’any 1899 començà a tocar també la tenora per tal de poder tocar amb el seu germà. Des de l’any 1928 va ser el director de la cobla Rossinyols fins l’any 1936, que va esclatar la guerra i la formació es va dissoldre.

Durant el període de temps entre el servei militar i l’esclat de la guerra, es va dedicar a donar classes particulars de solfeig i instrument a alumnes del poble i la comarca empordanesa. Al gener del 1919 s’inicia a l’ofici de constructor de llengüetes de canya per instruments musicals amb el seu oncle, després que s’hi introduís el seu germà. Des d’aleshores s’hi dediquen conjuntament fins al començament dels anys 50, amb més de 60 anys, ja que les seves forces van minvant i no poden oferir la mateixa qualitat. Com a ofici complementari també treballa com a sabater. L’any 1939, amb la fi de la guerra, deixà la interpretació, però més endavant va explorar una nova faceta com a compositor i va escriure diverses sardanes.

Enric Riera Fortiana va publicar l’any 1978 als Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos l’estudi titulat “Dos segles de música castellonina. Els germans Riera” que podeu consultar en línia.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Cantant dintre la gàbia Sardana per a cobla
cotorra, La Sardana per a cobla
Tornant d\'una berenada Sardana per a cobla 1926
Vora la Muga Sardana per a cobla

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
riallera, La Aiguabella i Fàbrega, Càstor Sardana per a cobla 1929

 

Altres títols

Escoltant l'avi (sardana)