Viladomat i Masanas, Joan

Manlleu (Osona), 7 febrer 1885 - Barcelona, 19 desembre 1940

Apunts biogràfics
Va ser un músic del món de l’espectacle i del cuplet, amb obres molt diverses com les cançons Fumando espero o El vestir d'en Pasqual.
En el camp de la sardana, les que escrivia eren amb la idea de ser cantades. La més famosa va ser Catalunya plora escrita conjuntament amb Ramon Vidal i Tragan amb motiu de la mort de Guimerà (1924). Fou enregistrada i assolí un autèntic ressò popular. Una altra sardana també força popular d'aquell temps i escrita en les mateixes circumstàncies conjuntes (música i lletra) va ser La festa major. Tant en l’anterior com en aquesta no s’ha pogut precisar de qui era la música i de qui la lletra. Les dues foren presentades com de Tragan i Viladomat. Més ençà se li ha popularitzat La puntaire la qual, amb lletra de Ramon Campmany, ha estat enregistrada en força ocasions, cantada, entre d'altres, per Ramon Calduch i per Salomé.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Catalunya plora Sardana per a cobla 1924
Catalunya plora Sardana per a veu i piano 1924
Empordà lliure Sardana per a veu i piano
Festa Major, La Sardana per a cobla
sardana d'en manelic, La Sardana per a cobla
sardana republicana, La Sardana per a veu i piano

 

Música per a la dansa

Títol Arranjador Tipus Any
vestir d'en Pasqual, El León i Royo, Jordi Balls vuitcentistes i ballables

 

Transcripcions per a cobla

Títol Arranjador Tipus Any
Fumant m'espero Ventura i Barnet, Jesús Altres músiques transcrites per a cobla

 

Altres títols

Sardanes
Clavells i ginesta - Del Turó Parc - El cor del poble - La festa de Sant Jordi - La fira de les roses - La puntaire (Lletra de R. Campmany) - La sardana del Mar i Cel - Llàgrimes del poble (Co-autor: J. Costa / Lletra de Milan i Blasco) - Nostra dansa - Ocelletes al bosc - Recordant