Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), 4 febrer 1907 - 15 octubre 1982Apunts biogràficsInstrumentista de violí, tible, tenora i contrabaix. Javimel estudià primer amb el seu pare i després a l’Acadèmia Marshall de Barcelona, on cursà violí amb Marià Perelló. Més endavant es va formar amb
Albert Martí de tible i tenora. El seu pare, Dídac Vilà, va ser fundador el 1914 de l’orquestra L'Artística Llobregatana que després passà a anomenar-se Cobla Llobregat, el 1929, i finalment el nom definitiu fins als nostres dies de La Principal del Llobregat. El seu fill formà part durant molts anys d'aquesta cobla, de la qual esdevingué director. Hi començà de tible, tenora i, després, més endavant en fou contrabaix. Foren molt recordades les seves obligades de tible dels anys 30.
Va ser un dels homes que més va influir en el desenvolupament de la sardana a la comarca del Baix Llobregat. La vinculació amb el món sardanista es manifestarà també en els seus fills Josep i Jaume Vilà i Figueras: el primer, com a director i flabiolaire de La Principal del Llobregat, i el segon com a tenora que començà a la mateixa cobla, passà després a La Principal de la Bisbal i posteriorment a la cobla municipal Ciutat de Barcelona.
Escriví la primera sardana, Records de can Ribot, l’any 1926. Posteriorment seguí component amb regularitat fins assolir una quarantena de títols, alguns dels quals han estat enregistrats. Firmà les seves composicions amb el nom de Javimel, format per les síl·labes inicials del seu nom i cognoms. És autor d’unes il·lustracions musicals per a cobla per a l’obra escènica de Joaquim Vilà i Folch Per què surt de mare el Llobregat? i de la sardana per a veu i cobla Cant etern (lletra de Francesc Vintró). També instrumentà per a cobla nombrosos ballets populars.