Els colors d'en Serra

diumenge, 11 de/d' novembre, 19 h

El Palau Firal de Congressos va acollir la presentació de l'espectacle 'Els colors d'en Serra', una de les propostes principals que la ciutat de Tarragona va acollir durant l'Any Serra.


L’Esbart Santa Tecla va voler durant l'any del centenari del naixement de Joaquim Serra, presentar un espectacle diferent construït al voltant de la seva música. El fet que un dels més grans compositors catalans hagi dedicat el seu geni als espectacles dansats, és un fet històric que la formació tarragonina va voler potenciar.

Sota el títol 'Els colors d’en Serra', l’espectacle pretenia recollir i mostrar les diferents facetes musicals del personatge. El ventall musical del protagonista permet escollir per aquest espectacle danses amb la música del compositor i també algunes de les seves instrumentacions de danses populars. L'espectacle comptarà amb la col·laboració del Cor ciutat de Tarragona per interpretar les cançons que el músic va crear per als poemes de diferents autors, i la part més clàssica del repertori serrià estarà representada per diferents músics tarragonins (que interpretaran el 'Trio en mi'), i Jordi Molina (que s'encarregarà de les sardanes més emblemàtiques que serviran per enllaçar l’espectacle.

L'accés a l'espectacle és lliure de pagament amb invitació, que es podran recollir els dies previs al Teatre Metropol i al propi Palau Firal de Congressos el mateix dia de l'espectacles.


ELS COLORS D'EN SERRA

El nou espectacle es planteja en una sola part amb tres actes, en les quals el protagonisme serà de les instrumentacions i músiques de Joaquim Serra coreografiades expressament per a l'ocasió, entre les quals hi ha haurà la Suite per a una òpera, el Ball Pla d'Alinyà, la Dansa de fadrins, la Marxa sobre motius populars, el Ballet de la Cerdanya, la Glossa del Ball de Gitanes del Penedès, les Impressions Camperoles, i el Trio en mi per a piano, violoncel i violí, així com les cançons 'Capvespre' (poesia C. Soldevila), 'La nena de la rotllana' (poesia Josep M. de Segarra), 'Confidència' (text C. Sala), 'Als nens petits' (text A. Daudet, traducció E. Guanyavents), 'Idil·li de la fruita galana' (poesia J.M. Guasch).


L'ESBART SANTA TECLA

La formació tarragonina és una associació creada l'any 1971, un moment en què a Tarragona existien molt poques activitats culturals i molt menys una entitat relacionada amb la recerca i manteniment dels costums i tradicions catalanes. Des de la seva fundació, les finalitats principals de l'Esbart Santa Tecla s'han centrat en l'estudi de la dansa i els entremesos tradicionals, mentre també ha contribuït a la creació coreogràfica. Aquest esperit s'ha intentat reflectir en múltiples iniciatives al llarg de la història, entre les quals destaquen la recuperació del Ball de Bastons de Tarragona, la creació del Retaule de Santa Tecla, la creació de les Contalles de Sant Magí, l'edició de llibres com 'El Ball de Bastons a Tarragona' de Jordi Bertran, 'El Ball del Patatuf'' de Montserrat Garrich i Anna Viñoles, 'El Ball de Turcs i Cavallets' d'Eloi Miralles, 'El Ball de Cercolets' de Montserrat Garrich, i el 'Ball de Valencians' de Jordi Bertran. A més. al llarg dels anys, l'Esbart ha organitzat també diferents trobades, cursets, seminaris, cicles de conferències, exposicions i ha col·laborat també en els principals actes i manifestacions culturals de Tarragona, convertint-se en una entitat que pot donar un servei a tots els ciutadans.

Finalment, s'ha de dir que l'Esbart Santa Tecla forma part de diferents entitats, destacant entre altres l'Obra del Ballet Popular, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires de Catalunya i és grup fundador de l'Agrupació d'Esbarts de les Comarques Meridionals. Aquesta activitat l'ha fet mereixedor de diferents guardons, entre els quals l'atorgat l'any 1987 per Radio Tarragona com una de les entitats que més ha treballat pel nom de la Ciutat, el 'Premi Nacional de Cultura Popular' de1991 de la Generalitat de Catalunya, i el premi 'El Balcó' atorgat el 1993 per Òmnium Cultural.

A més de múltiples actuacions per les diferents comarques de Catalunya, l'Esbart Santa Tecla ha presentat els seus espectacles de dansa Catalana a L'Alguer (Itàlia), Orleans, Blois, Avinyó, Lyon i Perpinyà (França), Aveiro (Portugal), Belgica, Luxemburg, Mònaco, a diferents pobles de Suïssa i Àustria, i també a Xixon, Palència, Castelló, Aranjuez, Lucena, Sabiñànigo, Alcoi, Andorra i Eivissa entre altres.