slidebg1

Concepció Ramió en conferència

dimecres, 21 de/d' març, 19.30 h

El Foment de la Sardana de Barcelona s'adhereix a l'Any Serra amb l'organització d'una conferència, confiada a Concepció Ramió, prestigiosa estudiosa de la personalitat de Joaquim Serra


L'Auditori Cullell i Fabra del Centre de Sant Pere Apòstol (Sant Pere més Alt, 25) de Barcelona va acollir dimecres 21 de març al vespre una conferència sobre la personalitat i l'obra de Joaquim Serra. Aquesta dissertació. complementada musicalment, va ser a càrrec de la investigadora, compositora, directora i instrumentista de tenora Concepció Ramió, coautora -amb Inés Padrosa, bibliotecària del Palau de Peralada- de la biografia més minuciosa i exhaustiva que s'ha publicat sobre Joaquim Serra.


EL FOMENT DE LA SARDANA DE BARCELONA I JOAQUIM SERRA

Fundat al 1921, en l'etapa anterior a la dictadura franquista el Foment va destacar per la promoció i divulgació de la música de cobla, acció que es va posar de manifest a través de la convocatòria dels Premis Sant Jordi. Des d'aquesta tribuna, Joaquim Serra va donar a conèixer algunes de les seves pàgines més celebrades, com ara la sardana per a dues cobles 'A Montserrat' (premi 1926), la suite programàtica 'Impressions camperoles' (premi 1927, que obtingué amb només 19 anys), l'esboç simfònic 'La fira' (premi 1928) i la 'Glossa del ball de gitanes del Penedès' (premi 1929), amb el qual Serra tancava un cicle d'estreta vinculació amb la històrica entitat barcelonina. Aquesta etapa va marcar l'establiment d'una relació gairebé fraternal especialment amb Josep M. Canals, president de l'entitat en aquell moment. Aprofitant aquesta vinculació, al 1957 Canals va encarregar al compositor una nova obra, acció de la qual va sorgir el mític poema simfònic 'Puigsoliu'. La nova obra es va estrenar poc abans de la desaparició del mestre en un concert que es va dur a terme en el desaparegut auditori de la Caixa de la Indústria Tèxtil, situat al carrer Aragó.