slidebg1

Timón i Barceló, Marc

Castelló d'Empúries (Alt Empordà), 5 març 1980

Apunts biogràfics
Instrumentista de piano i compositor. S'inicia autodidàcticament en la composició musical i no serà fins acabar la carrera de periodisme, als 22 anys, que la posarà en primer terme amb l'estudi del Grau Superior d'aquesta matèria.

Es llicencià en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2002. Paral·lelament a aquesta trajectòria, als sis anys inicia i desenvolupa els seus estudis musicals a l'Escola Municipal de Música Antoni Agramont de Castelló d'Empúries mentre s'examina per lliure i assoleix els títols oficials al Conservatori Isaac Albèniz de Girona, on obté, l'any 2002, el títol de Grau Mitjà i Professor de Piano amb la superació del 8è curs de piano.

L'any 2002, un cop finalitzada la carrera de periodisme, supera les proves per entrar a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), a Barcelona, on cursa el Grau Superior de Composició. A l'ESMUC ha estudiat amb grans mestres com Albert Guinovart (orquestració i composició), Arnau Bataller (la tècnica de la banda sonora) o Manel Camp (composició de jazz), a més d'Eduard Resina (composició electroacústica) o Karst de Jong, per citar alguns exemples. Al mateix temps, a la mateixa ESMUC, ha cursat ensenyaments de piano jazz i teclats amb Albert Bover i Xavier Ibàñez.

El juny de 2006, finalment, obté la seva segona llicenciatura, el Grau Superior de Composició, amb la qualificació d'Excel·lent en el seu Projecte Final de carrera i de Matrícula d'Honor en el darrer quadrimestre de Composició, nota que premiava la tasca compositiva desenvolupada al centre. Com a compositor no s'especialitza en cap terreny concret, tot i que té una gran predilecció per la música aplicada a la imatge, ja sigui per a televisió o cinema. 

Pel que fa al món de la cobla, des de ben petit hi ha estat molt vinculat com a compositor i intèrpret de tible a la cobla Els Rossinyolets (de Castelló d'Empúries) i des de 2005 a la cobla Marinada (de Badalona). Com a intèrpret ha fet concerts en escenaris tan emblemàtics com el Liceu, El Palau de la Música o l'Auditori de Barcelona i ha participat en un ampli i variat ventall de projectes, molts d'ells en el format de cobla amb fusió amb d'altres elements no tradicionals. Ha tocat i enregistrat al costat de noms il·lustres com Manel Camp i Marcel Caselles, entre d'altres, i compta amb una desena de discs compactes enregistrats com a intèrpret. A més, ha estat fundador de les cobles La Principal del Caribe i La Principal de Júpiter, amb qui porta a terme un espectacle amb cobla i mitjans multimèdia.

A banda de l'àmbit català, ha portat la seva música i la sonoritat de la cobla per innombrables festivals d'arreu del món: Croàcia, França, Portugal, Alemanya, Finlàndia i Cuba en són alguns dels exemples més destacats.

Com a compositor, hom destaca, a banda de la riquesa en l'orquestració, el gran poder innovador de la seva música per a cobla, a cavall de l'eclecticisme i la fusió entre molts tipus d'estètiques i estils, fet que li propicia un segell molt personal i distintiu. Amb cert regust postromàntic i a vegades impressionista, defuig la fórmula habitual de la sardana com a ball tradicional per convertir-la en un petit esbós simfònic on poden conviure elements de la música coneguda com a clàssica amb harmonies i ritmes propis del jazz, del pop, del musical, de la banda sonora o d'altres estils de la música més moderna i actual, i és que Timón no concep en absolut la cobla com a una formació de tall tradicional sinó com un conjunt molt ric tímbricament i amb nombrosíssimes possibilitats.

En aquest terreny, el de la cobla, ha estat àmpliament guardonat en multiplicitat de concursos. Pel que fa al Concurs per a Joves Compositors de Blanes ha vençut en la majoria de les seves edicions i ha estat premiat en totes, des que va començar l'any 1998 fins l'any 2005. Precisament, Ningú és profeta a la seva terra, títol que guanyà en l'edició de 2005 obtindria l'honor de ser una de les deu sardanes finalistes en el concurs de La Sardana de l'Any.

A banda del concurs de Blanes, també guanyà l'únic premi accèssit al 1r concurs Vila de Cunit 2000 de música per a cobla amb Llavis de seda (títol que poc després canvià per Marina). La seva confirmació en els concursos de composició arriba a finals de 2003, quan guanya el 1r Premi i el Premi Popular del Concurs de Composició Ceret-Banyoles amb l'obra 5.445 d.C., una petita banda sonora en forma de sardana a l'estil de John Williams (un concurs, el de Ceret, ja no juvenil sinó obert a tots els compositors de totes les edats). També destaca el 1r Premi ex aequo, el 2005, al concurs de composició de Figueres Francesc Basil, amb Tempus fugit, i sobretot els dos Premis Accèssits obtinguts en dues edicions consecutives al Concurs de Composició de Sardanes SGAE els anys 2005 i 2006 amb El somni de la princesa Nerídia i Tiet Ferriol, l'últim Rossinyolet, respectivament. Altres reconeixements han estat el 1r Premi i Premi Popular del públic obtingut al Memorial Francesc Basil en l'edició de 2007 amb el títol 100 Anys de Fraternitat, el Premi Conrad Saló el 2016 amb Nostàlgies o el Premi de la Crítica a la Sardana de l'Any 2019 amb Llobregat Grooves.

A part de la composició musical, destaca també la seva faceta com a escriptor. Ha guanyat el Concurs Literari Vila de Roses en dues edicions consecutives amb Espanya va bien?! i Absurd: incongruències de la vida, respectivament, i també n'ha format part del jurat. L'Ajuntament de Roses li ha publicat les obres premiades en un llibre-recull.


Per a més informació sobre l'autor consulteu la seva web personal.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
100 anys de fraternitat Sardana per a cobla 2007
5445 d.C. Sardana per a cobla 2003
albada d\'en Pol, L\' Sardana per a cobla 2020
Amor d\'àvies Sardana per a cobla 2016
Anna i Vado Sardana per a cobla 2001
àvia centenària, L\' Sardana per a cobla 1994
Badalona 2007 D.C. Sardana per a cobla 2007
Bagdad game over Sardana per a cobla 2003
Calella Vila Bella Sardana per a cobla 2014
Calonge i Sant Antoni Sardana per a dues cobles 2022
Camí Sardana per a cobla 2019
Cercles d\'amistat Sardana per a cobla 2007
De Rossinyol a Rusiñol Sardana per a cobla 2006
Des del primer dia Sardana per a cobla 2009
Després del silenci Sardana per a cobla 2012
Èrik i l\'Alba de Castellfollit, L\' Sardana per a cobla 2006
Gràcies, Pare! Sardana per a cobla
Il·lusions mai somniades Sardana per a cobla 2006
Llobregat grooves Sardana per a cobla 2018
Marina Sardana per a cobla
Mataró, Ciutat Pubilla 2009 Sardana per a cobla 2009
Ningú és profeta a la seva terra Sardana per a cobla 2005
Nit de pluja fina a Badalona Sardana per a cobla 2007
nou príncep, Un Sardana per a cobla 2011
Paranoia d\'aquells moments que... Sardana per a cobla 2000
Per sempre Sardana per a cobla 2018
Perpetuum Desidium Sardana per a cobla 2018
Plaça del Poble d\'Andorra, La Sardana per a cobla 2008
Please don\'t stop the music! Sardana per a cobla 2009
Pleniluni Sardana per a cobla 2019
Poemes i promeses Sardana per a cobla 2017
Puigsoliuenca Sardana per a cobla 2007
Puigsoliuenca Sardana per a dues cobles 2007
Recordant el mestre Fontàs Sardana per a cobla 2014
Sensibilitat violeta Sardana per a cobla 2008
somni de color de rosella, Un Sardana per a cobla 2008
somni de la Princesa Nerídia, El Sardana per a cobla 2005
Tarannà empordanès Sardana per a cobla 2010
Tempus fugit Sardana per a cobla 2005
That\'s the way! Sardana per a cobla 2009
This love song is for you Sardana per a cobla 2004
Tiet Ferriol, l\'últim rossinyolet Sardana per a cobla 2006
Tot un senyoràs Sardana per a cobla 2017
triomf de la perseverança, El Sardana per a cobla 2011
Tu Sardana per a cobla 2002
Voluntariat Sardana per a cobla 2004

 

Obres

Títol Tipus Any
Cançó de bressol per a fer adormir la guerra Obra per a formacions amb instruments de cobla 2009
Cathedral lucis Obra per a una cobla 2007
Concert per a piano i cobla n. 1 Obra per a una cobla 2008
planetes (Periple d'un humà per salvar la sardana), Els Obra per a una cobla 2005
Vortex temporum Obra per a més de dues cobles 2023

 

Altres títols

Sardanes

Aquelles bohèmies nits d\'estiu (1999) - Bells vells temps (2001) - Castelló d\'Empúries 2001 (2001) - El dolor d\'un adéu (1998) - Marinada de Violetes - No voliem fer-nos grans (2002, tenora i tible) - Quan m\'arribi l\'hora (1999) - Sardanes a Finlàndia (1999)


Obres

25 anys d\'aventures (suite) - Catalunya 5714 - Coses de Palamós (ballet per violí, cello, piano, cobla i percussió) - Descatalanuya (2007) - La llegenda del bruel de Castelló d\'Empúries (2013, poema per a dues cobles i percussió) - Missa funky en fu menor (2010) - Narcís Monturiol i l\'aventura de l\'Ictineu (2009, per a cobla i 2 percussionistes) - The strange case of the magic carillion (carrilló i cobla)


Arranjaments

La llegenda de Sant Nicolau (original d\'Àngel Rodamilans)