slidebg1

Teixidó i Ponce, Francesc

Montcada i Reixac (Vallès Occidental), 4 abril 1966

Apunts biogràfics
Instrumentista de piano i orgue. Mostrà des de ben petit una gran vocació musical i va tenir el primer contacte amb el món de la música a través de la seva germana Isabel, nou anys més gran que ell i brillant estudiant de piano. La prematura mort d’aquesta quan tan sols tenia setze anys va significar un greu trasbals per a la seva família, la qual cosa va retardar considerablement la seva formació musical. És així com vuit anys després, als quinze anys d’edat, va iniciar els estudis de piano. Més tard va ingressar al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on va finalitzar el grau superior com a deixeble del prestigiós pianista Miquel Farré i va cursar estudis d’orgue amb la concertista Maria Nacy. En la seva etapa d’estudiant va obtenir diversos premis, com una Menció Honorífica al concurs Joan Massià o el Premi Mozart al Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya.

Paral·lelament va cursar estudis d’harmonia, contrapunt i fuga, i va entrar en contacte amb diverses escoles de composició, tot i que els seus inicis en composició són de manera autodidacta. La seva obra es caracteritza per la recerca d’una síntesi entre les aportacions dels diversos llenguatges del segle XX i un clar esperit romàntic, amb una forta voluntat per a bastir un discurs musical intel·ligible i capaç d’expresar la intenció artística de l’autor de forma molt directa envers els oients. Les seves composicions han estat premiades en diverses ocasions, destacant el Premi Cristóbal Halffter per les seves obres per a orgue Miserere i De profundis, Premi Joaquim Maideu pel seu Quartet per a flauta, clarinet, fagot i piano, Tercer premi de la Federació de Corals de Biscaia pel seu Pater noster i Menció Honorífica al concurs Evaristo Fernández Blanco per la seva primera simfonia.

L’any 1999 es presentà al Concurs Ramon Serrat amb la seva primera sardana Bell turó. El bon resultat obtingut (accèssit del jurat i premi del públic) l’esperonà a continuar cultivant aquest gènere, en el qual els darrers anys ha obtingut un gran nombre de premis. Com a més destacats podem citar: Primer Premi al Memorial Francesc Basil, Primer Premi al Memorial Josep Pujol Busquets, Primer Premi al Memorial Fèlix Martínez i Comín, Primer Premi en cinc ocasions al Concurs Ciutat de Mollet, Primer Premi i premi del públic al concurs Mestre Conrad Saló, i dos accèssits al Premi Sgae de Sardanes. També és autor de dues obres de caire simfònic per a cobla: Concertino, que va obtenir el Premi Ciutat de Mollet, i Suite per a piano, cobla i percussió, obra guardonada amb el Premi Manel Saderra Puigferrer, i que va ser estrenada amb el propi autor com a solista. Actualment compagina la seva activitat com a pianista i compositor amb la docència, havent impartit classes de piano, harmonia i música de cambra a diversos centres de Catalunya.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Abigaïl Sardana per a cobla 2000
Aigüestortes Sardana per a cobla 2004
Al cel siguis Sardana per a cobla 2008
Amalgama Sardana per a cobla 2005
Bucòlica Sardana per a cobla 2002
Cant de dolor Sardana per a cobla 2011
carreró dels dos rals, El Sardana per a cobla 2005
Comiat Sardana per a cobla 2006
Contrast Sardana per a cobla 2003
Festa Major Sardana per a cobla 2004
Idil·li Sardana per a cobla 2002
Isabeleta Sardana per a cobla 2001
Noces d\'or Sardana per a cobla 2005
prats d\'Amer, Els Sardana per a cobla 2014
Recordant el mestre Solà Sardana per a cobla 2009
Records amerencs Sardana per a cobla 2010
Retorn a Amer Sardana per a cobla 2007
Ripoll, bressol i capital Sardana per a cobla 2013
Serenor, sofrença i joia Sardana per a cobla 2008
Violetes boscanes Sardana per a cobla 2007

 

Obres

Títol Tipus Any
Concertino per a cobla Obra per a una cobla 2006
Poema per a cobla Obra per a una cobla 2000

 

Altres títols

Sardanes
Amerats d'emoció - Anhel d'esperança (2008) - Bell turó (1999) - Capvespre d'estiu (2004) - Homenatge a Joaquim Serra (2007) - Joia d'estiu (2014) - La iaia Maria (2004) - La poesia de les Violetes (2009) - Palamós medieval (2010) - Passejant per Badalona (2008) - Puig Castellà (2004) - Reixac mil·lenari - Sant Gregori - Sardanista J. Torras (2000) - Un ram de 60 Violetes (2006)

Obres
Suite per a piano, cobla i percussió (2009)