slidebg1

Sadurní i Gurgui, Celestí

Barcelona, 14 desembre 1863 - 3 abril 1910

Apunts biogràfics
Director i compostitor. Inicià els estudis musicals amb els mestres Joan Sarriols, Josep M. Arteaga i Nicolau Manent. Més tard, al 1875, ingressà al Conservatori del Liceu on fou deixeble de Josep Rodoreda de solfeig i piano, i privadament d’harmonia i composició. Després començà a actuar com a pianista en diversos cafès de Barcelona, com el Pelayo, Novetats, Segle XIX, La Pajarera o Colón.

El 1882 fou professor de  solfeig i piano a l’Acadèmia de la Societat Coral Euterpe (Cors  Clavé), l’any 1884-1885 professor auxiliar de l’Acadèmia de Música de la Casa de la Caritat i el 1885, professor de l’Acadèmia Musical de Barcelona. A la fundació de l’Escola Municipal de Música de Barcelona (1886), va ocupar el càrrec de secretari, així com les places de professor de solfeig superior, i auxiliar en les d’harmonia, cant i piano. També fou nomenat sotdirector de la Banda Municipal (1887-1896) i un any després en fou director. Els anys 1897-1900 i 1906-08 també estigué al capdavant de la Artística Societat Coral Euterpe (Cors Clavé), i fou director dels teatres Tívoli i Gayarre.

Com a compositor destacà en la música per a banda i coral. També va deixar obres líriques com Els miquelets d'Olesa, amb lletra d'Apel·les Mestres; El gendarme, amb text de Josep Morató: unes il·lustracions musicals per a Pierrot lladre i l'òpera Phryné.

Sardana coneguda: Puntejant.