slidebg1

Roca i Delpech, Jaume

Salt (Gironès), 26 agost 1911 - Girona,15 novembre 1968

Apunts biogràfics

Músic i pintor, Jaume Roca Delpech ha estat un dels artistes saltencs amb més difusió internacional i més reconegut en la seva època. El seu pare, Miquel Roca, músic saltenc, l'inicià de ben petit en la pràctica del solfeig, alhora que Josep Saló li ensenyava a tocar el violí. Va seguir estudiant amb els mestres Oliva i Francesc Civil, i en aquesta època ja tocava el violí i la bateria a l’orquestrina del seu pare Oriental Jazz i Moderna de Salt. La Diputació de Girona li concedí una beca per poder anar a estudiar a l'estranger; entre els anys 1927 i 1933 va fer els estudis superiors de música a la Schola Cantorum de París amb els professors Vicent d'Indy i Paul Brand. Obtingué el Diploma Superior de Fi d'Estudis a la Schola Cantorum amb la màxima puntuació.

Personalitat de marcat caràcter artístic, pel que fa a la música va assolir una remarcable fama com a pianista. Va debutar com a concertista als quinze anys, activitat que va desenvolupar fins a la Guerra Civil. Després de la contesa, va fundar una escola de piano a Barcelona i va restringir molt la seva activitat com a concertista. Durant la guerra havia rememorat la seva antiga afecció pel dibuix i es va iniciar com a aquarel·lista amb exposicions a Catalunya, Espanya, Europa (principalment a París) i Argentina. 

L’any 1925 va escriure la primera sardana, i va elaborar un catàleg amb una estilística molt marcada. Com a instrumentista, va actuar a la cobla Iris de Salt. L’any 1948, se li ret homenatge amb un acte popular a la Rambla de Catalunya de Barcelona amb l'audició de totes les sardanes que ell havia escrit.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Alba Sardana per a cobla 1946?
aucells, Els (ocells) Sardana per a cobla 1945
Cançó al vent Sardana per a cobla 1945
dansa del pastor, La Sardana per a cobla 1945?
Estels Sardana per a cobla 1946
Gavina Sardana per a cobla 1962
Impressió Sardana per a cobla 1944
Iris Sardana per a cobla
Olga Sardana per a cobla 1967e
Pinzellada Sardana per a cobla
Salt Sardana per a cobla 1947
Torrassa, La Sardana per a cobla 1946

 

Altres títols

Sardanes
Aparició (1947) - Blanca - Enllaç (1946) - Esclat de joia - La Rambla de Catalunya (1948) - Les espigues - Llaminera - Sílvia (1947) - Ultònia