slidebg1

Areny i Rossell, Daniel

Sant Julià de Lòria (Andorra), 25 desembre 1939


Apunts biogràfics

Neix el 25 de desembre del 1939, a Cal Capdevila de Certés. 

La seva vida ha estat sempre lligada a la música i a l’edat d’11 anys va començar els seus estudis musicals amb el mestre Isidre Marvà, tot compaginant-ho amb els estudis ordinaris i les pràctiques de barber a Cal Vermell. 

Als 17 anys, aprofitant la seva estada a Barcelona per aprendre la professió de perruquer, va continuar la seva formació musical al Conservatori del Liceu i l’any 1962 va obtenir els títols de professor de música i de piano. Aquell mateix any, empès per un grup d’amics i antics companys dels Chors Andorrans, va fundar la Coral Rocafort. Dirigida des de l’inici pel Daniel, els cinc primers anys va ser un cor d’homes i l’any 1967 va passar a ser una coral mixta. 

L’embranzida de la Coral no va trigar a prendre rellevància i ben aviat va participar en grans esdeveniments com l’estrena de l’himne del Barça, l’any 1975, al Camp Nou; al Palau de la Música Catalana de Barcelona amb motiu del Congrés de la Cultura Catalana, l’any 1977, representant el Principat d’Andorra; al I Festival Internacional de Música Europea a la Vall del Po (Itàlia), l’any 2001; a les trobades de corals de Cerbère (França) de 2001 i 2003; al Festival de Cant dels Pirineus d’Argelès-Gazost (França), l’any 2004; al Concert de Primavera de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra al 2005; al concert a la seu del Consell d’Europa (Estrasburg) l’any 2007, entre moltes altres fites esdevingudes fins a l’actualitat. L’any 1963 va contribuir a la fundació de l’Esbart Laurèdia amb antics dansaires de l’Esbart Andorrà de Sant Julià de Lòria i a l’any 1971, va promoure la coral dels Petits Cantaires Lauredians. L’any 1988, va impulsar l’espectacle ‘Història i Llegendes d’Andorra Medieval’ en motiu de la celebració del 25è aniversari de l’Esbart Laurèdia. 

Cal destacar la seva tasca en la docència musical del país, i durant molts anys va compaginar les classes de música particulars amb els negocis familiars. L’any 1980 va impulsar juntament amb altres músics del país i el Comú d’Andorra la Vella, la creació de l’Institut Andorrà d’Estudis Musicals on hi va treballar com a professor i cap d’estudis fins al 2004. 

L’any 1976 va obrir l’emblemàtica botiga Musical Andorrà, ubicada a la parròquia de Sant Julià de Lòria, lloc de referència al país i de peregrinatge per als professionals i amants de la música que hi feien parada obligatòria. 

També cal destacar la seva labor com a compositor amb peces com el ‘Ball dels Gegants’ i ‘El ball dels Gegantons’ de Sant Julià de Lòria o com la sardana, ‘Dansaires andorrans’.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
Dansaires andorrans Sardana per a cobla