Berga (Berguedà), 8 juliol 1951 - 15 agost 1997Apunts biogràfics(Text de Lluís Gual i Gasull)
Ricard Cuadra, aquest músic berguedà nascut el 8 de juliol de 1951, inicià els seus estudis musicals de gran, amb 18 anys, a Berga, a on cursà piano, trompeta i solfeig. Més endavant, continuà la seva carrera musical al Conservatori Superior de Música de Barcelona estudiant harmonia amb Carles Guinovart, fuga amb Josep Poch, composició i instrumentació amb Josep Soler i Manuel Oltra i trompeta amb Jaume Espigolé. A part, també anà a classes al Conservatori de Badalona.
Ricard Cuadra fou professor de trompeta i harmonia a l’Escola de Música de Berga, assumint-ne anys més tard la direcció. En els anys que Cuadra dirigí l’Escola, un dels seus objectius va ser professionalitzar-la per tal de millorar la docència musical a la ciutat. També invertí diners en la compra d’instruments per als alumnes, així com formà la Banda de l’Escola que actualment encara està en actiu.
Una de les actuacions més remarcables en el marc de la música de la Patum fou la recuperació, a partir de l’any 1991, de la versió del Ball de l’Àliga de Joan Baptista Lambert, escrita als inicis dels anys 30, molt més rica harmònicament que la versió que en aquell moment es tocava a la plaça. A més de la Cobla Ciutat de Berga, Cuadra havia sigut director de la Coral del Casal de la Gent Gran de Berga, substituint a Marià Miró per malaltia i també havia participat a l’Orfeó Berguedà.
Com a compositor, conreà gèneres des de la música contemporània per a orquestra i cor o grup de cambra fins a la música popular i tradicional catalana per a cor o cobla. Aquesta obra quedà pràcticament inèdita fins el 2004, moment en el qual s’enregistrà l’obra completa de Cuadra en un disc compacte. El divendres 15 d’agost del 1997, per sorpresa de la societat berguedana, Ricard Cuadra morí, estroncant així tota la seva tasca com a músic, compositor, arranjador i recuperador de les músiques de la festa de la Patum de Berga.
El dia 5 de desembre de 1997, l’Ajuntament de Berga en sessió plenària decidí atorgar el Premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular a títol pòstum a Ricard Cuadra. L’any següent, l’Ajuntament proposà concedir a Cuadra la Medalla d’Or de la Ciutat i nomenar-lo fill predilecte, màxima distinció a la qual un berguedà podria aspirar. Finalment, el dia de Tots Sants de l’any 1999, fou col·locada una placa que recorda a Ricard Cuadra al Panteó dels Berguedans Il·lustres al Cementiri de la Ciutat.
Enllaç a Wiquipèdia