La Cobla de Cambra de Catalunya ha ofert la integral de sardanes de Pau Casals al Festival de Pasqua de Cervera

Publicat el dia 09/12/20


El passat dissabte 21 de novembre de 2020 el Festival de Pasqua de Cervera va oferir un concert especial: la integral de les sardanes de Pau Casals, amb la Cobla de Cambra de Catalunya, sota la direcció de Jesús Ventura. 

El concert ha permès escoltar 6 sardanes de Pau Casals, adaptades algunes d'elles per a cobla per Josep Maria Serracant, qui també ha fet explicacions de les obres. Les sardanes interpretades han sigut Festívola, Sant Martí del Canigó, En Pelegrí, Sardana en Do, La Festa Major de Vilafranca i Sardana seriosa

Així, La Festa Major de Vilafranca està arranjada a partir de la Sardana per a orquestra de violoncels, convertida per Enric Casals per a orquestra simfònica. Aquesta sardana, ja s'havia tocat una vegada a El Vendrell. L'altra arranjament nou és la Sardana seriosa, a partir del preludi de l'oratori El Pessebre, i Serracant en va fer aquesta versió, que es va estrenar l'any passat.

Les altres 2 sardanes menys conegudes són troballes a arxius durant 10 anys de feina de Músics per la Cobla. En concret, En Pelegrí es basa en una sardana amb melodia publicada al recull de sardanes per a piano de l'Editorial Boileau. Serracant i Músics per la cobla la van trobar en format de cobla a l'arxiu de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB), a partir de la donació de partitures de la cobla Barcelona. L'original està instrumentada per Josep Serra. I l'altra obra, Sardana en do, estava també a l'arxiu de la cobla Barcelona de l'ACFB.

També s'han interpretat altres sardanes de Toldrà, Garreta, Comín i Gerhard. La seva transmissió ha sigut en directe per internet.

 

 

El Festival de Pasqua l'organitza la Paeria de Cervera i vol ser un punt de trobada de referència pel sector de la música clàssica a Catalunya, i incentivar i promocionar la música d’aquest estil que es fa al nostre territori.