INTEGRAL de Juli GARRETA al Palau de la Música Catalana

Publicat el dia 12/11/19

INTEGRAL de Juli GARRETA al Palau de la Música Catalana

El dia 25 de juny de 2019, al vespre, va tenir lloc a la Sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona, el concert de presentació de l'edició discogràfica de les sardanes per a cobla del mestre compositor Juli Garreta i Arboix. 

El patrimoni musical català té en el mestre guixolenc Juli Garreta i Arboix (Sant Feliu de Guíxols, 1875-1925) un sòlid referent. Amb un xic més d’un quart de segle de vida creativa Garreta deixà una vuitantena d’obres que palesen una extraordinària capacitat com a compositor. L’especial autodidactisme que se li adjudica resulta d’unes innates condicions, covades en l’ambient musical del Sant Feliu de l’època i que aprofita de les tres escapades a l’estranger; dues a París i una a Bayreuth, per absorbir tot el que pogué d’aquelles minses immersions d’impressionisme i wagnerisme.

La sala del Petit Palau moments abans del concert.

El món de les sardanes i la cobla té la sort de representar una part important del llegat Garreta; són 62 les sardanes que figuren en el seu catàleg. L’Associació MÚSICS PER LA COBLA davant de la importància d’aquesta obra va decidir portar a terme com a primícia l’enregistrament de les seves sardanes per a cobla, amb un treball acurat i presentades cronològicament en 5CD dins d’un estoig.

La realització del projecte ha comportat una dècada de dedicació. Començarem amb l’edició informatitzada dels materials; un treball realitzat a partir dels materials (partitures i particel·les) els més propers possible als originals, molts d’ells reproduïts dels documents hològrafs dipositats al Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC). 

L’enregistrament es va anar efectuant durant tot aquest període de temps i amb diferents formacions de la Cobla de Cambra de Catalunya (amb un total de 70 intèrprets, procedents de tot Catalunya). La direcció musical de tot el projecte ha estat a càrrec del mestre Bernat Castillejo. Els enregistraments han tingut lloc sempre a l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador del Vendrell.


La Cobla de Cambra de Catalunya sota la batuta de Bernat Castillejo.

L’edició informatitzada de les partitures i de les particel·les corresponents ha estat efectuada pel mestre Jesús Ventura amb l’assessorament de la musicòloga Dra. Anna Costal i del director musical Bernat Castillejo. L’altre pilar indiscutible del treball ha estat el tècnic de so David Casamitjana (Estudi Sonor Montoliu) com a responsable de l’activitat que va des de la presa de so fins a la masterització final dels enregistraments. Pel que fa a la Producció musical s’ha comptat amb els mestres Jesús Ventura i Josep-Maria Serracant. L’edició fonogràfica és de PICAP S.L. de Castellar del Vallès


Parlaments de Maria Àngels Blanco, directora general de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya i Josep-Maria Serracant, president de Músics per la Cobla.

 

(Fotografies: Francesc Botet, www.avibotet.cat)