Encàrrec d’una obra per a cobla a la compositora mexicana Maria GRANILLO

Publicat el dia 28/06/18

Pel Memorial Joaquim SERRA d’enguany i actuant com assessors musicals la nostra Associació a assumit el repte d’escollir un compositor que reunís les condicions que la presidència de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona ens havia donat. D’una banda es desitjava un compositor estranger, amb lo que seguíem els exemples d’altres anys quan encarregarem obres a Kevin KASKA, Louis STEWART i Tim GARLAND i per l’altre es volia encetar una nova línia integrant, finalment, a una dona compositora a l’elenc de compositors.

Davant del camp amplíssim de països i de compositores possibles anàrem a facilitar la tria concentrant-nos a un país amb el que tinguéssim una relació propera i amb amistats dins del mon musical, com és el cas de la República Mexicana. Ajudats pels contactes d’allà tinguérem tres noms de compositores rellevants que, previ d’una escolta de la seves músiques, ens permeté prendre la decisió.

La candidata escollida ha estat la Dra. Maria GRANILLO i en té la “culpa” el seu magnífic Concert per a piano i orquestra (el trobareu a YouTube). Us fem un resum del seu Currículum:

 

“Maria del Consuelo GRANILLO MARTÍNEZ, nascuda a Torreón (Estat de Coahuila) el 1962. Llicenciada en Composició a la Escuela Nacional de Música de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) amb Postgraus a la Guildhall School de Londres, un Master a l’University of York (UK) i el Doctorat en Composició a la British Columbia University a Vancouver (Canadà). Actualment i des de 1993 es Professora Titular de Composició a la Facultat de Música de la UNAM”

Entre la seva obra recent com a compositora hi destaquen:

El Concierto para piano y orquesta(2014), el Concierto para flauta y orquesra de cuerdas(2013), les obres per a orquestra Breathing Music(2015) i Travesías urbanas(2017). La cantata per a cor i orquestra Salmos primarios(2012), la òpera per a nens El Cuervo de noche y dia(2016) per a cor infantil i orquestra de cambra i la banda sonora per al film Naica, viaje a la cueva de los cristales(2015).

Són importants les seves obres en gèneres com; el quartet de percussions Organika i els dos CD Mousai (2016) i Kaleidoscopio (2012) amb obres de petit format vocals i de cambra”