CENTENARI DEL NAIXEMENT DEL MESTRE MANUEL OLTRA (1922-2015)

Publicat el dia 20/06/21

El proper any 2022 és el centenari del naixement del mestre Manuel Oltra i Ferrer, reconegut compositor i pedagog. La seva remarcable activitat en molts camps de la música catalana del segle XX ha quedat palesa tant en la seva obra creativa com també en el mestratge impartit a una important part dels nostres actuals músics i intèrprets. De cara a fer d’aquesta celebració un motiu per a recordar justament al mestre i projectar de cara al futur el patrimoni que ens ha deixat, Músics per la Cobla iniciem una campanya per declarar l’any vinent Any Manuel Oltra.

Manuel Oltra neix a València el 8 de febrer de 1922, però al cap de poques setmanes els seus pares ja venen a viure a Barcelona. Rep les primeres lliçons musicals de la mà del mestre Josep Font Sabaté, i més endavant amb els mestres Zamacois, Gibert i Camins, Toldrà i altres. Després de fer el servei militar a Marroc, on formà el “Conservatorio Hispano-Marroquí”, tornà a Barcelona al 1946. En aquests primers anys d’activitat professional entra en contacte amb el món coral i la música per a la dansa tradicional, camps on tindrà una destacada activitat creativa.

Després d’oficialitzar els seus coneixements musicals examinant-se al Conservatori Municipal de Música de Barcelona el 1957, exercirà de professor en aquest centre fins la seva jubilació l’any 1987. És remarcable la seva tasca com a catedràtic d'harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals, així com la seva etapa de sots-director del mateix Conservatori.

En paral·lel a la seva activitat pedagògica Manuel Oltra fou un prolífic compositor. El seu catàleg abasta obra simfònica i de cambra, per a cobla, per a les veus (tant per a veu sola com per a cor mixt), sense oblidar la importantíssima contribució que va fer en el camp dels arranjaments de danses tradicionals (per a cobla i per a petita orquestra) així com de cançons populars destinades a la pedagogia infantil.